De Telecom Awards zijn een initiatief van 6 van onze collega tech- en telecomsites. Zij vergeleken smartphones en de grote winnaars zijn Acer, Microsoft, Motorola en Samsung. Tot mijn grote verrassing is de lijst niet compleet. Mist Apple in dit rijtje? 

De zes tech- en telecomsites kunnen zich gezamenlijk gemakkelijk tot autoriteit rekenen in het telecomlandschap. En daarmee geeft het oordeel van deze vakjury een waardevol beeld van smartphones in verschillende categorieën. De jury vergeleek smartphones in ‘entry-level’ tot 200 euro, de mid-range tussen de 200 en 400 euro en tenslotte de top boven de 400 euro. In elk van deze prijsklassen kwamen ze tot een oordeel over beste koop en beste product.

Beste product

Voor de Awards voor beste koop  werden ondermeer de prestaties van de camera, de kwaliteit van het beeldscherm, het OS en de User Interface en de materiaalkeuze en esthetiek van de hardware vergeleken. Winnaars van deze eerste Awards:

Beste koop

Voor het bepalen van de beste koop per categorie werden in november de gemiddelde verkoopprijzen afgezet tegen de tests van de telefoons. Na het verzamelen en berekenen van alle beoordelingen, benchmarks en juryrapporten rolden de volgende zes winnaars uit de bus.

Awards & Apple

Het duizelingwekkende aanbod smartphones, phablets en wearables maakt kiezen niet gemakkelijk. Zeker omdat de smartphones in combinatie met een abonnement erg moeilijk te vergelijken zijn. Deze TelecomAwards betekenen zeker een meerwaarde omdat prijzen afgezet worden tegen het oordeel van een ervaren jury. Maar om werkelijk een goede keuze te kunnen maken, moeten alle producten vergeleken worden. Nu mist Apple – de lijst is duidelijk niet compleet en dat is jammer. Van Apple is bekend dat zij moeilijk te benaderen zijn (zeker vanuit Europa) en ik gok dus dat zij geen zin hebben gehad in deze Dutch Telecom Awards.

Rectificatie!

Ik gokte verkeerd! Volledig onterecht, schreef ik dat Apple niet mee heeft gedaan. Apple deed echter wel mee in het high-end segment en had een iPhone 6 128 GB ter beschikking gesteld. De telecom-awards stuurde me een scoretabel en het terechte verzoek dit artikel aan te passen. Bij deze. In de scoretabel staan de 15 punten waarop de jury dus ook de iPhone beoordeeld heeft. De iPhone 6 scoort een mooie 8,1. Niet genoeg voor de eerste plaats, maar zeker niet gek. Bij beste koop komt de iPhone er een stuk slechter vanaf. Misschien dat dat te maken heeft dat de iPhone 6 voor maar liefst 950 euro in de lijst staat? Even zoeken en ik kom gemakkelijk 300 euro lager uit. Hoe dan ook, mijn excuses voor de berichtgeving! Apple deed gewoon mee en is wat mij betreft de verrassende verliezer. En dan nog heeft Apple magie genoeg om voor zoveel mensen het toestel te maken dat je eigenlijk wil..

Mijn vraag blijft dan ook… welke telefoon zou jij nomineren? Of vergelijk je liever zelf en wordt jij je eigen jury? Wij zetten ze al jaren voor je op een rijtje: klik bijvoorbeeld voor alle topsmartphones – dan kun je ook direct zien wat voor jou de beste smartphone is!