De LG X-serie kent inmiddels vele nazaten en allemaal leggen ze de nadruk op een bepaald aspect van een smartphone. Zo is er de LG X Cam die het moeten hebben van zijn camera en de LG X Power heeft een 4.100 mAh batterij onder de motorkap. De LG X Screen heeft als unique selling point een tweede scherm aan de voorzijde. Hoe deze werkt en wat je er mee kunt lees je in onze review. Maar uiteraard kijken we ook naar andere relevante zaken, zoals het beeldscherm, de rekenkracht en de accu.

lg-x-screen-1

LG is een speler op de smartphonemarkt die met regelmaat zowel goedkopere budgettoestellen als duurdere high-end modellen uitbrengt. Aan de onderkant kun je denken aan toestellen als de LG K4, LG K10 en LG X-serie, in het duurdere segment vinden onder meer de LG G5 en LG V10. Dan is het onmiddellijk duidelijk in welk segment we de LG X Screen kunnen positioneren. Hieronder geven we je een overzicht van de belangrijkste specificaties van het toestel.

Specificaties LG X Screen in het kort

  • Display: 4.93 inch LCD + 1.76 inch LCD
  • Resolutie: 720 x 1280 pixels + 520 x 80 pixels
  • CPU: Qualcomm Snapdragon 410 (quadcore, 4x 1.2GHz Cortex-A53)
  • RAM: 2GB werkgeheugen
  • Intern geheugen: 16GB eMMC, uitbreidbaar met microSD-kaart tot 2TB
  • Camera: 13MP met LED-flash (achterkant) / 8MP (voorkant)
  • Batterij: 2.300 mAh
  • OS: Android 6.0 (Marshmallow) met LG UX 5.0 skin
  • Prijs: vanaf 189 euro

Design en vormgeving

De LG X Screen heeft een ietwat saai, recht-toe-recht-aan ontwerp. De aan/uitknop is aan de rechterkant geplaatst, terwijl we de volumeknoppen links vinden. Helemaal bovenin vinden we de speaker met daaronder een 8 megapixel selfiecamera. Aan de onderkant zijn de microfoon, microUSB-aansluiting, enkele speaker en 3.5mm audio jack te vinden. Aan de bovenkant heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant een tweede microfoon geplaatst. Zo wordt ook de audio goed opgenomen als je een filmpje schiet. Aan de achterkant vinden we in het midden van het backpanel een 13 megapixelcamera die enigszins naar buiten uitsteekt. Hierdoor kan de X Screen niet helemaal plat op tafel of een ander oppervlakte geplaatst worden. De LED-flitser is onder de camera geplaatst. Daar onder vinden we het logo van LG en grote sticker met daarop het IMEI-nummer.

De LG X Screen is verrassend licht: slechts 118 gram. Je zou bijna denken dat LG vergeten is om de accu in de behuizing te stoppen, maar dat is niet het geval. Het is dus simpelweg een lichtgewicht toestel. Wat betreft de materiaalkeuze vertrouwt LG op polycarbonaat en dat is jammer. Zodra je de LG X Screen vastpakt voelt hij ontzettend goedkoop en low-end aan. Ook vingerafdrukken zijn hierdoor extra goed zichtbaar. De frame rondom het toestel lijkt op het eerste oog van metaal te zijn gemaakt, maar ook deze is vervaardigd uit polycarbonaat. De achterkant is verstevigd met glasvezel, maar dat zie of voel je niet als je de LG X Screen in je handen houdt.

lg-x-screen-4

Hardware

Als we naar de specificaties kijken, dan is de LG X Screen niet bepaald een hoogvlieger. Daarentegen zijn het wel de soort specs die je van een midrange toestel kunt verwachten. Onder de kap vinden we een Qualcomm Snapdragon 410 processor die bestaat uit vier 1.2GHz Cortex-A53 rekenkernen. Deze CPU kwamen we eerder tegen in onder meer de derde generatie Motorola Moto G (2015), tweede generatie Motorola Moto E (2015) en HTC Desire 510. Is dit een voorbode dat we hier met een verouderde en trage chipset te maken hebben?

Helaas wel. De power van deze low-end tot midrange processor laat her en der behoorlijke steken vallen. Zo is hij ronduit traag bij basale zaken zoals surfen op internet. Het overkwam ons meer dan eens dat we buitengewoon lang moest wachten  totdat pagina’s geladen waren of het navigatiemenu in beeld verscheen. Wij kregen de indruk dat het toestel was vastgelopen en niet op onze drukcommando’s reageerde. Maar na een flinke vertraging verscheen ie dan toch ineens in beeld.

Met grafisch zware games als Pokémon Go, Sonic Dash en Asphalt 8 heeft de LG X Screen zichtbaar moeite. Zo zie je dat de framerates flink naar beneden gaan en dat de inputcommando’s traag reageren. Dat is te wijten aan de beperkte rekenkracht van de CPU.

Applicaties opstarten doet de CPU wel vlot en soepel. Dat geldt ook voor schakelen tussen apps, ondanks dat de LG X Screen slechts 2GB aan werkgeheugen heeft. Bij zwaardere apps als games heeft het toestel er wel meer moeite mee. Iets meer RAM zou in dat geval wel wenselijk zijn.

Beeldschermen

Normaal gesproken als we een smartphone reviewen spreken we van het ‘beeldscherm’, enkelvoud. De LG X Screen daarentegen heeft niet één, maar twee schermen. Te beginnen met het hoofdscherm. Dat is een 4.93 inch IPS LCD-display met een resolutie van 720 bij 1280 pixels. Daarmee komt de pixeldichtheid uit op een respectabele 298 ppi. Al met al dus niet bepaald de specificaties waar je direct van versteld staat, maar voor de minder veeleisende gebruiker meer dan voldoende. Kleuren ogen behoorlijk mat, maar de kijkhoeken zijn prima dankzij InPlane Switching-technologie. Door de vrij hoge pixeldichtheid zijn individuele pixels met het blote nagenoeg niet van elkaar te onderscheiden, zelfs niet als je het toestel op je neus zet.

lg-x-screen-2

Het tweede beeldscherm is met zijn 1.76 inch een stuk kleiner en bevindt zich dan ook rechts boven het primaire scherm. De resolutie is slechts 520 bij 80 pixels, maar voor een display met zo’n klein beelddiagonaal is dat meer dan voldoende. Ook hier geldt dat kleuren er behoorlijk flets uit zien. Tot slot is dit scherm uitgerust met Always-on technologie. Zoals de naam al aangeeft betekent dit dat het scherm altijd aan staat, maar je hoeft niet bang te zijn dat ten koste gaat van de batterij.

Hierbij stuiten we op een belangrijke vraag: wat is de toegevoegde waarde van dit tweede scherm? Om te beginnen toont het tweede display verschillende zaken. Als de LG X Screen ontgrendeld is kun je hier een eigen handtekening plaatsen. De tekst daarvan bepaal je uiteraard zelf en kan een ludieke slogan of spreuk zijn, maar ook simpelweg je naam. Ook geeft LG je de mogelijkheid om een aantal Quick Tools en hun volgorde in te stellen, zoals we die kennen van de Quick Settings. Denk bijvoorbeeld aan WiFi, Bluetooth, camera en de zaklamp. Tevens kun je op het tweede scherm een viertal snelkoppelingen plaatsen naar je favoriete apps of contactpersonen. Tot slot worden hier binnengekomen notificaties en oproepen, aankomende afspraken, recentelijk geopende apps en bedieningsknoppen voor de muziekspeler weergegeven. Als het toestel vergrendeld is verschijnt hier de datum, het tijdstip en de status van je batterij in beeld, evenals enkele Quick Tools en de optie om je muziek te regelen als je deze afspeelt.

Het tweede scherm is een unique selling point die niet bepaald uniek is. We zagen afgelopen jaar al een toestel met tweede scherm voorbijkomen: de LG V10. Toen wij dit hoorden hadden we hier al onze twijfels over. Nu we deze feature in real-life hebben mogen testen, zagen we dat we het bij het juiste eind hadden. In onze ogen is het meer een leuk foefje dan een waardevolle toevoeging. Zo is het scherm dusdanig klein dat zowel swipen als lezen nogal lastig kan zijn.

LG-X-Screen-screenshot-3 LG-X-Screen-screenshot-2 LG-X-Screen-screenshot-1

Software

De LG X Screen is voorzien van de nieuwste Androidversie van dit moment: Android 6.0.1 (Marshmallow). Daaroverheen heeft LG zijn eigen Android-skin gegooid: LG UX. Vroeger heette deze Optimus UI, maar sinds enkele jaren heeft de Zuid-Koreaanse smartphonemaker deze omgedoopt tot LG UX. Inmiddels zijn we bij LG UX 5.0 aanbeland.

Wat ons onmiddellijk opviel was dat de LG X Screen geen app-drawer had, net zoals we van Huawei en Honor kennen. Gelukkig bood LG ons de mogelijkheid om bij de instellingen een launcher te activeren waardoor de app-drawer alsnog verschijnt. Zo was onze dag gered. Naast de basisopmaak en –elementen heeft LG tevens een launcher die EasyHome heet. Zo ziet de interface er wat kinderlijk uit met grotere icoontjes en groter lettertype. Als je een liefhebber bent van het Material Design dat Google bij Android Lollipop introduceerde, dan zul je enorm teleurgesteld zijn in LG UX.

De Android-schil van LG gaat gepaard met gelukkig niet al te veel bloatware. Zo heeft LG zijn eigen marktplaats waar je zaken als wallpapers en ringtones kunt downloaden: LG SmartWorld. Aantekeningen maak je met QuickMemo+. Met de app LG Backup is het een peulenschilletje om een back-up je data over te zetten naar de LG X Screen.

LG UX is tevens uitgerust met een aantal slimme features. Zo is er bijvoorbeeld de optie QSlide. Hiermee kun je bepaalde apps in een apart venster over andere geopende apps heen gooien. Zo kun je onder meer de calculator over Google Chrome heen gooien. Ook de virtuele knoppen onder aan het scherm kun je naar je eigen voorkeur instellen. Zo is het mogelijk om de volgorde te veranderen, maar ook opties als meldingen, QSlide en Capture+ toe te voegen. Tot slot kun je door twee keer op het scherm te drukken het scherm het inlogscherm oproepen (dubble tap to wake). of applicaties onzichtbaar maken met de optie ‘Apps verbergen’. De camera opstarten als het toestel vergrendeld is doe je door twee keer achter elkaar op de volumeknop omlaag te drukken.

Waar wij ons behoorlijk aan stoorden was de weergave van het instellingenmenu. LG heef om te beginnen zijn eigen indeling gemaakt, dus dat was enigszins omschakelen voor ons. Maar gelukkig went het menu vrij snel. Erger vinden wij dat de vormgeving te wensen over laat. Zo zijn niet alle tabbladen voluit te lezen. Voor je netwerkinstellingen (WiFi, Bluetooth, etc.) staat er ‘Netwerke’ in beeld. Bij de optie geluidsinstellingen maakt LG het helemaal bont: hier staat ‘Geluid & N’ in beeld in plaats van Geluid & Notificaties. Het oogt ronduit slordig en afgeraffeld.

LG-X-Screen-screenshot-5

Al met al valt er prima te werken en te leven met de Android-skin van LG.

Camera

De LG X Screen heeft twee camera’s: een 13 megapixelcamera met LED-flitser en 8 megapixel selfiecamera met Auto Shot en gezichtsdetectie. Dankzij Auto Shot hoef je niet langer op het scherm te drukken om een foto te maken. Je bepaalt zelf na hoeveel seconden een foto wordt genomen. Daarnaast heeft LG een optie ingebouwd waarmee je door Smile, Cheese, Whiskey of LG te zeggen een foto kunt nemen. Handig als je een selfie probeert te schieten.

De camera-app van de LG X Screen is behoorlijk uitgekleed. Deze heeft twee verschillende modi: Simpel en Auto. Met Simpel is het een kwestie van ‘mikken, klikken, klaar’. Deze modus biedt geen enkele instellingsmogelijkheden. Met Auto heb je iets meer mogelijkheden. Zo leg je onder meer een raster over het scherm, schiet je panoramafoto’s, stel je een timer in op 3 of 10 seconden en bepaal je de kwaliteit van je foto’s en video’s. Ook is er een optie te vinden Door van rechts naar links te vegen over het scherm open je de selfiecamera.

Als je in de buitenlucht bent, zien foto’s er scherp uit. Kleuren zijn niet oververzadigd en ogen zeer natuurgetrouw. Binnenshuis, als de lichtomstandigheden niet ideaal zijn, is het een ander verhaal. Vooral met scherpstellen heeft de camera heel veel moeite. De meeste plaatjes kwamen hierdoor nogal onscherp uit de bus.

lg-x-screen-3

Een aantal voorbeelden van foto’s gemaakt met de LG X Screen vind je op Instagram. Ga hier naar Foon4u op Instagram →

Accu

De accu van de LG X Screen heeft een capaciteit van 2.300 mAh. Dat klinkt misschien wat mager, maar op zich haal je hiermee wel het einde van de dag. Dat wil zeggen, als je geen grootverbruiker bent. Als je voortdurend muziek streamt of YouTube-video’s bekijkt, dan is de telefoon na enkele uren hartstikke leeg. Als je hem een nacht op je nachtkastje laat liggen, verbruikt hij slechts 4% aan stroom. Snelladen of draadloos opladen wordt niet ondersteund.

Conclusie

De LG X Screen had aanvankelijk een adviesprijs van 299 euro, maar dat heeft de Zuid-Koreaanse smartphoneproducent gelukkig heel snel genoeg naar beneden bijgesteld. Inmiddels haal je hem voor minder dan 200 euro in huis. Wij zijn echter genoodzaakt te zeggen dat de LG X Screen niet bepaald een verpletterende indruk bij ons heeft achtergelaten. Een echte uitblinker is hij zeker niet, op geen enkel vlak. Het tweede display is in onze ogen leuk en aardig, maar voegt eigenlijk maar weinig toe aan de algehele gebruikerservaring.

In dezelfde prijsklasse zijn naar onze mening volop andere interessante toestellen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de Motorola Moto G4, een zeer populair midrange toestel van Lenovo. Ook de Huawei P9 Lite biedt in onze ogen een betere prijs-kwaliteitverhouding dan de LG X Screen. De LG Nexus 5X is weliswaar enigszins gedateerd, maar voor nagenoeg dezelfde prijs heb je toestel met Vanilla Android ervaring.

Pluspunten

+ Uitbreidbaar geheugen tot 2TB
+ Veel mogelijkheden om de software te customizen
+ Licht en compact
+ Cameragebruik in de buitenlucht

Minpunten

– Behuizing voelt goedkoop en low-end aan
– Tweede display is leuke gimmick
– Prestaties
– Cameragebruik binnenshuis