Sharp heeft op elektronicabeurs IFA een nieuwe high-end smartphone laten zien met een groot, flexibel oled-beeldscherm. Mogelijk wordt de Sharp 801SH-telefoon ook in Nederland uitgebracht. Het bedrijf verkoopt hier sinds de zomer een drietal middenklasse telefoons.

De nieuwste Sharp-smartphone draagt de naam ‘Sharp 801SH’ en is het meest krachtige model in het portfolio van de elektronicafabrikant. De 801SH beschikt over een Snapdragon 845-processor, een razendsnelle chip die ook in toestellen als de OnePlus 6, HTC U12 Plus en LG G7 ThinQ zit. Het werkgeheugen is eveneens vergelijkbaar: 6GB. Dat is meer dan de Samsung Galaxy S9 (4GB), bijvoorbeeld. De Sharp-smartphone heeft een ruime 128GB opslaggeheugen, waarbij het nog onduidelijk is of je dit kunt vergroten met een micro-sd-kaartje.

Plastic achterkant

De achterkant van de Sharp 801SH is van plastic met een ruwe patroonafwerking. Veel dure telefoons zijn van glas of metaal gemaakt, maar Sharp kiest dus voor een ander, goedkoper materiaal. Waarom is onbekend, mogelijk kan de fabrikant de smartphone zo voor een lagere prijs verkopen. Achterop de 801SH is een camera geplaatst met een resolutie van 23 megapixel. In tegenstelling tot de meeste premium toestellen, doet Sharp dus niet mee met de trend om twee of zelfs drie camera’s achterop te gebruiken. Voorop zit ook een camera met de functie om de telefoon te beveiligen met gezichtsherkenning. Hoe deze beveiligingsmethode precies werkt, is eveneens nog niet bekendgemaakt.

Sharp zegt wel op welke softwareversie de 801SH draait: 9.0 (Pie). Een aangename verrassing, want de meeste telefoons die op de IFA het levenslicht zagen, beschikken nog over versie 8.1 (Oreo) van vorig jaar. Sharp en Sony (met de Xperia XZ3) zijn de twee uitzonderingen.

Flexibel oled-beeldscherm

Opvallend aan de Sharp 801SH is het beeldscherm. Niet de grootte (6,2 inch) en de hoge qhd-resolutie, want die zijn inmiddels standaard op een premium Android-telefoon. De keuze voor een oled-beeldscherm is ook niet wereldschokkend: modellen in de Samsung Galaxy-lijn, de OnePlus 6 en Sony Xperia XZ3 hebben ook zo’n fraai en energiezuinig beeldscherm. Nee, wat bijzonder is, is dat het scherm van de Sharp-smartphone een flexibel oled-scherm is. Niet dat je het beeldscherm kunt buigen, maar het scherm zelf is wat flexibel. Dit zorgt ervoor dat de schermranden zijn afgerond, zoals je dat kent van de Galaxy S7 Edge. De Apple iPhone X heeft eveneens een flexibel oled-scherm.

Verkrijgbaarheid

Sharp moet nog bekendmaken wanneer de 801SH-telefoon uitkomt en in welke landen hij verschijnt. De adviesverkoopprijs is ook nog een raadsel, al wijzen de specificaties op een fors prijskaartje.

Beeld via Roland Quant op YouTube