Motorola heeft bekendgemaakt welke van zijn smartphones een update kunnen verwachten naar Android 9.0 Pie. Google bracht deze nieuwe Android-versie onlangs uit voor de Pixel-telefoons en vertelde dat andere merken later dit jaar volgen. Bij Motorola begint de uitrol ‘deze herfst’, belooft de fabrikant.

Motorola gaat 8 toestellen updaten

In een blogpost op zijn website schrijft Motorola dat Android 9.0 Pie naar acht Moto-telefoons komt. Niet geheel verrassend zitten daar de nieuwste modellen uit de Z3-serie bij, net als de Z2-familie die vorig jaar uitkwam. Ook de Moto X4 van vorig jaar en de G6-smartphones die begin dit jaar uitkwamen staan op de updatelijst. Die lijst zie je hieronder;

  • moto z3
  • moto z3 play
  • moto z2 force edition
  • moto z2 play
  • moto x4
  • moto g6 plus
  • moto g6
  • moto g6 play
Motorola Moto X4

De Motorola Moto X4 krijgt een update, net als 7 andere Moto-telefoons

Volgens Motorola starten de updates ‘deze herfst’, al wil de fabrikant niet meer details geven. Welke Moto-telefoon wanneer geüpdatet wordt, is dus nog onduidelijk. Het ligt voor de hand dat de nieuwste Z3-modellen als eerste aan de beurt zijn, gevolgd door de Z2-serie, de X4 en de G6-toestellen. De ervaring leert dat Motorola meer updatedetails geeft als de software bijna gereed is voor een telefoon. Het loont dus om de website en socialmediakanalen van het bedrijf in de gaten te houden als je één van de geselecteerde smartphones hebt.

Moto G5-serie valt buiten de boot

Alhoewel Motorola een aantal smartphones een update geeft, zijn er ook Moto-toestellen die niet op de planning staan. De meest bekende smartphones die geen Android 9.0 Pie-update krijgen, zijn de Moto G5, G5S, G5 Plus en G5S Plus. Deze toestellen met Android 7.0 Nougat kwamen een jaar of korter geleden op de markt en Motorola beloofde één Android-update. Dat is naar versie 8 Oreo, maar de update moet nog steeds komen. Dat er geen update volgt naar 9 Pie was dus al bekend, al zijn er genoeg Moto G5-eigenaren die het updatebeleid van Motorola tegen vinden vallen. Concurrerende telefoonmerken als Nokia en OnePlus geven oudere, goedkopere modellen namelijk wel twee Android-updates, maar Motorola doet dat alleen bij de dure Z-telefoons.

Nieuwe Moto E5 krijgt nul updates

De budgettoestellen in de Moto C- en E-series krijgen helemaal geen Android-update. Dit geldt niet alleen voor de Moto C Plus van vorig jaar, maar ook voor de Moto E5 die een paar maanden geleden verscheen. Deze toestellen krijgen – net als andere Motorola-telefoons – wel op onregelmatige basis beveiligingsupdates.

Beeld: Motorola