De kwartaalcijfers van Samsung zijn binnen en ze liegen er niet om. In de maanden april, mei en juni ging het niet al te best met de Koreaanse smartphoneproducent. De omzet daalde in deze periode met 20 procent. De winst ging met 34 procent nog harder onderuit.

Samsung heeft overduidelijk last van concurrenten als Oppo, Xiaomi en andere Chinese smartphonemakers. Je hoeft maar een blik te werpen op de laatste kwartaalcijfers van de Koreanen en je weet genoeg. Samsung onthulde afgelopen nacht de slechtste financiële resultaten van het afgelopen jaar.

Samsung Galaxy S9 Plus

Tegenvallende kwartaalcijfers

Bij de smartphone-afdeling vielen de hardste klappen. In het tweede kwartaal genereerde deze divisie een omzet van 21,44 miljard dollar, oftewel 18,35 miljard euro. De meeste bedrijven kunnen alleen maar dromen van dergelijke cijfers, maar Samsung is anders dan alle anderen. Het is immers de grootste smartphoneproducent ter wereld. En dat schept hoge verwachtingen. Vorig jaar bedroeg de omzet van de smartphonedivisie nog 26,81 miljard dollar (23 miljard euro). Een simpele rekensom leert ons dat de omzet het afgelopen jaar daalde met 20 procent.

Niet alleen de omzet, maar ook de winst maakte een flinke duik naar beneden. Vorig jaar verzilverde Samsung nog een winst van 3,62 miljard dollar (3,10 miljard euro), in het afgelopen kwartaal kwam deze niet verder dan 2,38 miljard dollar (2 miljard euro). Dat betekent dat de winst ongeveer met een derde daalde.

De totale omzet van Samsung daalde met 4 procent naar 52,28 miljard dollar (44,75 miljard euro). Ondanks de lagere omzet groeide de winst met 6 procent naar 13,28 miljard dollar (11,4 miljard euro). Toch nog een lichtpuntje in donkere tijden.

Galaxy S9 geflopt?

De tegenvallende kwartaalcijfers komen niet als donderslag bij heldere hemel. Analisten zeiden afgelopen maand al hardop dat ze dachten dat Samsung een zwaar kwartaal achter de rug had. Ze hadden weinig goede hoop voor de nieuwste vlaggenschepen van de Koreanen, de Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S9 Plus. Dat komt omdat ze te veel lijken op hun voorgangers, maar wel enkele honderden euro’s duurder waren bij lancering. Het feit dat Samsung vrij snel na hun introductie de verkoopprijs naar beneden bijstelde, spreekt niet in het voordeel van de Koreanen.

Samsung heeft nog een kans om het goed te maken. Volgende week donderdag staat het Galaxy Unpacked evenement op de agenda. Dan krijgen we na weken van speculeren de Samsung Galaxy Note 9 te zien. Morgen staat er eveneens een livestream op het programma. Misschien krijgen we dan een nieuwe Galaxy J of Galaxy A telefoon te zien. Daarentegen verwachten we binnenkort ook de Samsung Galaxy Tab S4 te zien, de nieuwste premium tablet van de Koreanen. Over iets meer dan 24 uur weten we meer.

Bron en beeld: Samsung