Dinsdag heeft Sony een tweetal nieuwe high-end vlaggenschepen uit de doeken gedaan op het Mobile World Congress (MWC): de Sony Xperia XZ2 en Sony Xperia XZ2 Compact. Begin april zijn ze verkrijgbaar in Nederland voor respectievelijk 799 euro en 599 euro.

De Sony Xperia XZ1 en Sony Xperia XZ1 Compact werden vorig jaar september gepresenteerd op de IFA-beurs in Berlijn. Inmiddels zijn we een klein half jaar verder en vindt het Japanse elektronicaconcern het de hoogste tijd om hun opvolgers te presenteren. Vandaag zagen we de Sony Xperia XZ2 en Sony Xperia XZ2 Compact voorbijkomen op de beursvloer in Barcelona. In hoofdlijnen lijken ze op elkaar, maar toch drukken ze ieder hun eigen identiteit. Tenzij anders vermeld hebben ze dezelfde specificaties.

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2

Specificaties Sony Xperia XZ2 (Compact)

De Sony Xperia XZ2 is de grootste van de twee met zijn 5,7 inch LCD-display. Het scherm van zijn kleine broertje is slechts 5 inch in doorsnee. Weliswaar is hij hierdoor minder geschikt om YouTube-video’s en Netflix-films op te bekijken, maar hij is wel extra compact en makkelijker te vervoeren. Het beeldscherm heeft een Full HD+ resolutie en kan HDR-video’s afspelen. Het strakke, rechte en hoekige design van vroeger maakt plaats voor rondere vormen. En dat is niet de enige verandering die Sony heeft doorgevoerd. Beide toestellen hebben stereo speakers aan de voorzijde.

Een andere nieuwe feature is het Dynamic Vibration System. Daarmee wil je Sony je entertainment laten ervaren door te gaan trillen, bijvoorbeeld als het spannend wordt in een video of als de beat van je favoriete muziek opkomt. Je bepaalt zelf de intensiteit van de trilling. Uiteraard kun je hem ook uitschakelen als je dit niks vindt. Deze optie is alleen aanwezig op de Sony Xperia XZ2.

Onder de motorkap vinden we de Qualcomm Snapdragon 845 met Adreno 630 GPU, 4 GB werkgeheugen en 64 GB aan intern geheugen. De accucapaciteit voor de Sony Xperia XZ2 bedraagt 3180 mAh, zijn kleine broer moet genoegen nemen met 2870 mAh. Tevens hebben ze een USB-C poort, NFC-chip en vingerafdrukscanner aan de achterkant. Tot voor kort was deze in de aan/uitknop in het frame te vinden. Achterop heeft Sony een 19 megapixelcamera met Motion Eye systeem geplaatst. Hiermee neem je korte super-slow-motion video op met een snelheid van 960 fps. Als je wilt kun je ook 4K-video’s schieten met de Xperia XZ2 (Compact). De 3D Creator app die je misschien nog kent van de Sony Xperia XZ Premium en Sony Xperia XZs heeft Sony ook op haar nieuwste toestellen geïnstalleerd. Tot slot worden de telefoons met Android 8.0 Oreo geleverd.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony Xperia XZ2 en Sony Xperia XZ2 Compact zijn vanaf 6 april verkrijgbaar in ons land. Het eerstgenoemde toestel kost 799 euro. De Compact-uitvoering gaat over de toonbank voor 599 euro.

Sony Xperia XZ2 Compact

Sony Xperia XZ2 Compact