Grote kans dat je nu nog geen idee hebt wat e-sim is, maar daar komt volgend jaar verandering in. Achter de schermen werken smartphonefabrikanten en telecomproviders namelijk hard aan de simkaart van de toekomst, die veiliger en gebruiksvriendelijk wordt. Hoe werkt e-sim, en wat kunnen we er in Nederland van verwachten?

E-sim: dit is het

De e-sim betekent elektronische simkaart en zit ingebakken in het geheugen van een smartphone. Via een beveiligde verbinding meld je je aan bij je provider, en klaar is kees. Je hebt met de e-sim dus geen plastic simkaartje meer nodig, wat handig is omdat zo’n kaartje kwijt kan raken of stuk kan gaan. Daarnaast maakt e-sim het wisselen tussen telecomproviders eenvoudiger omdat je niet bij je nieuwe provider een simkaart hoeft aan te vragen en die op de overstapdag (waarop je van provider wisselt) in je toestel moet stoppen. Bij e-sim heb je geen simkaart nodig en vul je op de overstapdag alleen je nieuwe gegevens in, waarna je direct online bent.

Het initiatief van de e-sim komt van de GSMA, de overkoepelende organisatie van telecomproviders wereldwijd.

Telecomproviders gaan e-sim ondersteunen

De e-sim bestaat dus, maar zonder telecomproviders kunnen we er niet mee aan de slag. Zij moeten namelijk ondersteuning bieden voor e-sim, en daar blijken ze aan te werken. Uit vragen van Tweakers kunnen we opmaken dat Tele2 de eerste provider wordt die e-sim-ondersteuning gaat aanbieden, namelijk vanaf dit najaar. T-Mobile en Vodafone willen geen exacte datum noemen en houden het op ‘binnenkort’, terwijl KPN helemaal niets zegt of het met e-sim bezig is. Alle vier de providers laten wel weten de marktontwikkelingen in de gaten te houden, en dus verwachten we dat ook KPN achter de schermen werkt aan e-sim-ondersteuning.

e-sim

Steeds meer toestellen met e-sim

En dat is fijn, want steeds meer mobiele apparaten worden uitgerust met e-sim-ondersteuning. Momenteel is de technologie vooral te vinden in wearables als smartwatches van Samsung en Apple, maar die laatste fabrikant rust ook zijn iPad’s met 4G-ondersteuning uit met e-sim. De eerste smartphone die e-sim gebruikt is deze week onthuld: de Google Pixel 2 (XL). Die telefoon komt echter niet in Nederland uit. Het ligt voor de hand dat we begin volgend jaar meer (duurdere) smartphones met e-sim-ondersteuning gaan zien, en providers tegen die tijd ook zover zijn om de technologie te ondersteunen. Het is dus goed mogelijk dat over een jaar een deel van de Nederlanders gebruikmaakt van e-sim, de simkaart van de toekomst.

Via: AndroidPlanet