Vanmorgen maakten Google en HTC bekend dat Google voor 1,1 miljard dollar een deel van HTC’s werknemers overneemt en toegang krijgt tot het intellectuele eigendom (IP) van de smartphonemaker. Google lijft HTC dus niet compleet in, maar laat met de gedeeltelijke overname zien dat het vooral geïnteresseerd is in de toekomst van de Pixel-telefoons.

Google neemt deel HTC over

Na weken van geruchten hebben Google en HTC het bevestigd: in ruil voor 1,1 miljard dollar verhuist een onbekend aantal HTC-medewerkers naar de Google-kantoren, en de internetgigant krijgt niet-exclusieve toegang tot HTC’s intellectuele toegang, waaronder patenten en smartphoneontwerpen. Dat is goed nieuws voor HTC: de vroeger o zo grote telefoonmaker lijdt al negen kwartalen op rij verlies en verkoopt nog maar weinig toestellen. Google’s gedeeltelijke overname brengt geld in het laatje, maakt een intensievere samenwerking mogelijk en zorgt volgens HTC voor ‘een meer gestroomlijnd portfolio’.

HTC logo

HTC Pixel-medewerkers naar Google

Maar wat wil Google met HTC’s medewerkers en intellectuele toegang? Waarom betaalt het bedrijf zoveel geld voor mensen en documenten van een noodlijdende smartphonefabrikant? Het antwoord is eenvoudig, als je weet wélke HTC-medewerkers naar Google verhuizen. Dat zijn niet de arbeiders die telefoons in elkaar schroeven, of ontwerpers van HTC’s Vive virtual reality-bril. Nee, het gaat om het team dat bij HTC verantwoordelijk was voor de Pixel-smartphones, die HTC vorig jaar in samenwerking met Google ontwierp, produceerde en verkocht (onder Google’s naam). De Pixel en Pixel XL waren een relatief groot succes en dit jaar maakt HTC de Pixel 2 (LG verzorgt de Pixel 2 XL).

De Pixel 2

Door HTC’s Pixel-medewerkers in huis te halen en toe te voegen aan Google’s Pixel-team, brengt de internetgigant meer kennis en ervaring bij elkaar. Tel daar de toegang tot HTC’s patenten en andere interessante documenten bij op en Google krijgt er een schat aan waardevolle informatie over het ontwerpen en produceren van smartphones bij. Of nou ja, krijgt. Er wordt natuurlijk flink voor betaald. Maar voor Google is 1,1 miljard zakgeld, en kunnen we dit bedrag het beste zien als een investering om de toekomst van de Pixel-smartphone(s) te verbeteren. Met de kennis die het er straks bij heeft, verwachten we namelijk een Pixel die een nog beter ontwerp heeft, nog slimmer geproduceerd heeft en misschien wel meer HTC-foefjes in huis heeft. En over HTC gesproken: dat bedrijf garandeert zich met deze gedeeltelijke overname van meer toekomstige Pixel-productieklussen voor Google, want die laatste heeft geen eigen fabrieken om op grote schaal telefoons in elkaar te laten zetten.

Toezichthouders moeten de gedeeltelijke overname nog goedkeuren, waardoor Google en HTC hopen dat de deal begin 2018 is afgerond. De door HTC geproduceerde Pixel 2 wordt samen met de LG Pixel 2 XL op 4 oktober onthuld door Google, waarbij het nog onduidelijk is of de telefoons naar Nederland komen.

Beeld: HTC