LG kwam begin dit jaar met de high-end G6-smartphone met vernieuwend 18:9-beeldscherm dat bijna de hele voorkant in beslag neemt. Recent verscheen de Q6, een middenklasse toestel met eenzelfde scherm, minder krachtige hardware en een lager prijskaartje. Foon4u heeft de Q6 uitgebreid aan de tand gevoeld.

Specificaties: de smartphone in het kort

  • 5,5 inch full-hd-scherm
  • Qualcomm Snapdragon 435-processor
  • 3GB werkgeheugen
  • 32GB opslaggeheugen
  • 13 megapixel camera
  • 3000 mAh accu
  • Android 7.0 Nougat

Ontwerp

De LG Q6 is één van de eerste goedkopere smartphones met een 18:9-beeldschermverhouding. De telefoon is daarom langwerpiger dan de gemiddelde telefoon, en omdat LG de schermranden vrij smal heeft weten te houden, bestaat bijna tachtig procent van de voorkant van de Q6 uit beeldscherm. Dat is meer dan op de meeste middenklasse telefoons. Net als veel concurrenten heeft de Q6 een 5,5 inch beeldscherm, maar door de minimale schermranden en het 18:9-beeldscherm, is de LG-telefoon wat compacter.

LG Q6

Dat is absoluut een positief punt, maar de Q6 weet dat niet door te trekken naar de rest van het ontwerp. Zo komt de telefoon door zijn behuizing van plastic en metaal goedkoper over dan vergelijkbare smartphones die volledig van metaal zijn gemaakt. De plastic achterkant van de Q6 trekt ook vingerafdrukken aan en is krasgevoelig. Een ander minpunt is de aanwezigheid van een micro-usb-poort in plaats van een usb-c-aansluiting. Veel middenklasse toestellen hebben inmiddels wel zo’n usb-c-connector, waarbij de accu sneller oplaadt en je de kabel er op twee manieren in kunt steken (bij micro-usb kan dat op één manier).

Opvallend is dat ook een vingerafdrukscanner ontbreekt op de LG-smartphone. Je ontgrendelt de Q6 via gezichtsherkenning, wat meestal aardig werkt maar een minder veilige methode is dan beveiliging met je vingerafdruk. Daarnaast is de gezichtsherkenning trager en faalt hij vaker. Wil je geen gebruikmaken van gezichtsherkenning dan ben je aangewezen op ouderwetse methoden als een patroon, pincode of wachtwoord. Waarom LG ervoor gekozen heeft de Q6 zonder vingerafdrukscanner uit te brengen, is mij een raadsel. De scanner had prima aan de achterkant van het toestel kunnen zitten, zoals dat bij de G6 het geval is – een telefoon die je ook met gezichtsherkenning kunt beveiligen. Voor mij komt het weglaten van de vingerafdrukscanner op de Q6 daarom over als een bezuiniging die in de praktijk slecht uitpakt.

LG Q6

Scherm

Zoals gezegd heeft de LG Q6 een 5,5 inch beeldscherm met 18:9-verhouding, wat langwerpiger is dan een traditioneel 16:9-beeldscherm. Er past daarom meer inhoud op het scherm, dat afgeronde hoeken heeft. De afwijkende schermverhouding levert geen echte nadelen op, al tonen bijvoorbeeld YouTube-video’s wel zwarte balken aan de zijkanten. De scherpte is door de full-hd-resolutie goed en de kleurweergave en kijkhoeken zijn prima. De maximale helderheid van het scherm valt wel tegen, wat je vooral merkt als je de Q6 op een zonnige dag buiten gebruikt.

LG Q6

Camera’s en geluid

Met de 13 megapixel camera aan de achterkant kun je overdag goede foto’s en video’s schieten. De camera is snel, legt beelden met realistische kleuren vast en levert scherpe resultaten af. Je kan ook in 4K-resolutie filmen. In het (schemer)donker is het lastig om nette plaatjes te maken, omdat de camera door zijn f/2.2-diafragma weinig licht opvangt. Ter vergelijking: veel middenklasse smartphones hebben een f/1.9-diafragma, en duurdere telefoons hebben zelfs f/1.7 of 1/.6-diafragma’s. Zulke camera’s presteren daarom beter in donkere situaties. Bij de Q6 valt de kwaliteit tegen en de flitser, die weliswaar voor een bak kunstlicht zorgt, maakt daar deel vanuit.

Selfies en videogesprekken gaan via de 5 megapixel frontcamera, die bij voldoende (dag)licht prima beelden maakt. Net als bij de primaire camera geldt; is er minder licht aanwezig dan holt de kwaliteit achteruit.

De achterkant van de smartphone huisvest een speaker, maar verwacht er niet teveel van. Niet alleen is de locatie onhandig (het geluid wordt van je af gestuurd), de geluidskwaliteit is ook middelmatig. Stemmen klinken bijvoorbeeld vrij schel, zeker als je het volume wat hoger zet.

LG Q6

Prestaties en accu

Ook op hardwaregebied slaat een belangrijke plank mis, door de Q6 uit te rusten met een trage Snapdragon 435-processor die normaliter alleen in budgetsmartphones zit. Weliswaar beschikt de Q6 over een ruime hoeveelheid 3GB werkgeheugen, door de zwakke chip is de telefoon niet zo snel en hapert hij regelmatig bij het wisselen tussen apps. Zware apps gebruiken of een spelletje spelen gaat ook niet vlot op de LG-smartphone, wat gezien de verkoopprijs onacceptabel is.

Het opslaggeheugen is met 32GB (met micro-sd-slot) wel prima in orde, en de telefoon ondersteunt zaken als nfc (voor contactloos betalen) en 4G. De 3000 mAh accu gaat moeiteloos een dag mee en bij rustiger gebruik zelfs anderhalve dag. Jammer is dat opladen lang duurt, zo’n twee uur, omdat LG geen snellaadfunctie in de Q6 heeft gebouwd.

LG Q6

Software

Interessant is dat de LG Q6 op Android 7.1.1 Nougat draait, want het G6-vlaggenschip draait nog op 7.0. Dat terwijl 7.1 al sinds december beschikbaar is. De Q6 is qua Android-versie dus meer up-to-date, maar niet helemaal. Android 8.0 Oreo is namelijk in augustus uitgebracht, maar is nog niet te vinden op de middenklasse LG-telefoon. Wanneer hij geüpdatet wordt is nog onduidelijk, de fabrikant wil er niets over kwijt. Buiten dat loopt de Q6 een paar maanden achter met Android-beveiligingsupdates, waardoor hij kwetsbaar is voor lekken waar al (tijden) een oplossing voor is.

De LG-softwareschil die over Android heen ligt, wijkt visueel wat af van de standaard Android-versie en ziet er speelser uit. Het besturingssysteem werkt prima en zijn er weinig extra apps toegevoegd.

Conclusie

De LG Q6 is een middenklasse Android-smartphone die positieve punten heeft, maar op bijna alle vlakken steken laat vallen. Hij mist functies die we op dit type toestel verwachten (een vingerafdrukscanner, usb-c-poort en snellaadondersteuning) en doet in andere opzichten denken aan een budgettelefoon  (een plastic ontwerp, trage processor en camera die moeite heeft met donkere situaties). Het vernieuwende 18:9-beeldscherm valt in positieve zin op, maar is niet genoeg om de 299 euro kostende LG Q6 aan te raden. Concurrerende smartphones als de Motorola Moto G5 Plus (250 euro), Nokia 6 (250 euro) en Wiko View Prime (269 euro) bieden simpelweg meer waar voor hun geld.