LG bracht zijn high-end smartphone, de G6, in april uit voor een adviesprijs van 749 euro. Dat was niet zo’n goede zet: goedkopere telefoons presteerden vergelijkbaar met de G6 en even dure modellen boden meer waar voor hun geld. Vijf maanden na zijn release is de G6 – niet geheel verrassend – flink in prijs gedaald. Je haalt hem inmiddels voor zo’n 480 euro in huis. Foon4u test hoe de telefoon voor dat geld presteert.

Specificaties: de smartphone in het kort

  • 5,7 inch qhd-scherm
  • Qualcomm Snapdragon 821-processor
  • 4GB werkgeheugen
  • 32GB opslaggeheugen
  • Twee 13 megapixel camera’s (achterkant)
  • 3300 mAh accu
  • Android 7.0 Nougat

Ontwerp

Waar de meeste premium smartphones dit jaar een ontwerp van metaal en glas hebben, is de LG G6 volledig van metaal gemaakt. De telefoon ziet er strak en fraai uit, met als voordeel dat een metalen achterkant ongevoelig is voor vingerafdrukken, in tegenstelling tot glas. De afwerking van de G6-behuizing is goed en het toestel voelt degelijk aan. Weliswaar oogt de smartphone niet zo futuristisch als de Samsung Galaxy S8 of iPhone X, hij komt over als een high-end telefoon en heeft een beeldscherm dat bijna het hele voorkant beslaat. Meer daarover als we zo het beeldscherm bespreken.

LG G6

De G6 is water- en stofbestendig, heeft een usb-c-aansluiting en 3,5mm-audiopoort en is te beveiligen met een vingerafdrukscanner. Die zit net als bij de Samsung Galaxy S8 aan de achterkant, maar zit op een meer logische plek en werkt daarom veel beter.

Scherm, geluid en camera’s

Toen de G6 begin dit jaar gepresenteerd werd, was het de eerste smartphone met een beeldscherm met 18:9-verhouding. Ten opzichte van een traditioneel 16:9-smartphonescherm is de 18:9-verhouding langwerpiger, waardoor er meer inhoud op het scherm past. Door de randen rond het beeldscherm smaller te maken, krijgt de telefoon een groter scherm zonder fysiek groter te worden. De G6 is daar dus het eerste voorbeeld van, en is met zijn 5,7 inch beeldscherm even groot als de gemiddelde 5,5 inch smartphone. In de maanden na de G6-aankondiging volgden veel (bekende en minder bekende) fabrikanten met 18:9-telefoons, waaronder de Galaxy S8, iPhone X en Xiaomi Mi Mix 2.

LG G6

De nieuwe schermverhouding went snel, vooral omdat de telefoon niet opvallend groot is, en het is fijn dat er meer inhoud op het telefoonscherm past. Omdat bijna de hele voorkant uit beeldscherm bestaat, oogt de G6 ook wat futuristisch. Vooral van iPhone-gebruikers kreeg ik de afgelopen weken complimenten en vragen over de telefoon. Los van de schermverhouding, bevalt het beeldscherm ook op andere vlakken. De scherpte is dik in orde (qhd), de maximale helderheid kan hoog genoeg en de kleurweergave is goed. Dat het beeldscherm niet gekromd is, zoals bij de Galaxy S8, vind ik persoonlijk geen gemis. Het lcd-scherm scoort qua contrast en energieverbruik wel minder goed dan een amoled (oled)-scherm, dat onder meer op Samsung-smartphones, de iPhone X en nieuwe LG V30 gebruikt wordt.

LG G6

De speaker van de G6 zit aan de onderkant, rechts naast de usb-c-poort. Niet de beste plek omdat je hem bijvoorbeeld snel met je hand bedekt als je de telefoon horizontaal vasthoudt tijdens het kijken van een filmpje. De geluidskwaliteit is ook niet denderend, maar goed genoeg om snel iets te laten horen of via te speaker te bellen.

Aan de achterkant van de telefoon zitten twee camera’s die allebei een resolutie van 13 megapixel hebben. De primaire camera heeft een f/1.8-diafragma en maakt normale foto’s en video’s, de tweede camera heeft een f/2.4-diafragma en fotografeert en filmt met een groothoeklens. Zo krijg je een (veel) groter deel van de ruimte of het object op de foto/film, wat verrassend handig blijkt. Landschappen komen indrukwekkender over en toen mijn woonkamer vol met verjaardagsvisite zat, had ik aan één foto genoeg om de hele kamer vast te leggen. Voor mij is de groothoeklens in de praktijk waardevoller dan een secundaire camera die de achtergrond vervaagt (iPhone 7 en 8 Plus), optisch inzoomt (Samsung Galaxy Note8) of in zwart-wit kan fotograferen (Huawei P10 en Mate 9), maar dat zal per persoon verschillen.

Is de LG G6 de smartphone met de beste camera? Nee, zeker niet. De groothoekfoto’s zijn goed en normale foto’s en video’s ook, maar een handvol concurrenten maakt duidelijk betere plaatjes. De HTC U11, Samsung Galaxy S8/Note8 en iPhone 8 (Plus) bijvoorbeeld. Wil je de beste smartphonecamera dan ben je beter uit met één van deze modellen, heb je genoeg aan een ‘gewoon goede’ camera dan volstaat de G6 prima. De 5 megapixel frontcamera valt in dezelfde categorie: gewoon goed, maar niet de beste.

Prestaties en accu

Niet alleen de camera is minder goed dan die van concurrenten, ook op hardwaregebied zijn er verschillen merkbaar. Zo draait de G6 op een Snapdragon 821-processor, die in het najaar van 2016 uitkwam en in de duurdere smartphones van die periode zit. Denk aan de OnePlus 3T en Google Pixel (XL). De 821-chip is snel, maar kan de nieuwere Snapdragon 835 niet bijbenen. Die processor wordt onder meer gebruikt in de HTC U11, OnePlus 5 en verscheidende Sony-toestellen. De G6 is absoluut niet langzaam, maar de zojuist genoemde concurrenten zijn merkbaar sneller. Het werkgeheugen is met 4GB wel even groot. Het opslaggeheugen daarentegen weer niet: de G6 heeft 32GB geheugen, de rest minimaal 64GB. Geen drama omdat 32GB voor de meeste mensen voorlopig genoeg zal zijn, maar nu software-upgrades en app-updates steeds groter worden, is 64GB wel toekomstbestendiger.

Hetzelfde geldt voor de gebruikte bluetooth-chip. De LG G6 kan overweg met bluetooth 4.2, terwijl nieuwere high-end smartphones als de iPhone 8, Samsung Galaxy S8 en HTC U11 ondersteuning bieden voor het recent geïntroduceerde bluetooth 5.0. Die bluetooth-versie wordt de aankomende jaren de standaard en zit straks niet alleen in smartphones maar ook in audioapparatuur als koptelefoons en bluetooth-speakers. Ten opzichte van 4.2 biedt 5.0 een groter bereik, kan het hogere snelheden aan en verbruikt het veel minder stroom. De G6 valt buiten de boot, wat sowieso jammer is maar voor sommigen een groot minpunt kan zijn.

De accuduur van de G6 zou met een 3300 mAh accu en 5,7 inch qhd-beeldscherm prima in orde moeten zijn, maar de afgelopen weken heb ik wisselvallige resultaten ervaren. Er waren dagen dat de accu bij normaal gebruik moeiteloos een lange dag meeging, ook als ik de telefoon een aantal uren via een 4G-internetverbinding gebruikte. Het is echter ook meerdere keren voorgekomen dat de G6 snel leegliep, en ik bij de lunch nog maar dertig procent stroom overhad. Op dat soort dagen moest ik de smartphone twee keer tussentijds bijladen, voor hij ’s avonds weer aan de oplader ging. Een verklaring heb ik niet, van een patroon lijkt geen sprake. Weinig gebruikers lijken last te hebben van een inconsistente accuduur, maar vreemd is het wel.
Opladen gaat met de meegeleverde oplader erg rap, wat te danken is aan de Quick Charge 3.0-technologie via usb-c. Binnen een half uur laadt de accu voor meer dan de helft op. De accu verwisselen is – in tegenstelling tot bij LG-toestellen van voorgaande jaren – niet mogelijk.

LG G6

Software

LG bracht de G6 begin dit jaar uit met Android 7.0 (Nougat), met daaroverheen zijn LG UX-softwareschil. De afgelopen maanden heeft de fabrikant diverse software-updates uitgerold, waaronder beveiligingsupdates. Een upgrade naar Android 7.1, dat al in december verscheen, is echter nog steeds niet beschikbaar. LG zegt niet of de upgrade überhaupt nog komt, of dat de G6 de sprong maakt van 7.0 naar 8.0 (Oreo), dat in augustus werd gelanceerd. Wanneer een Oreo-upgrade moet arriveren, laat de fabrikant ook in het midden. De uitrol van en communicatie rondom software-updates kan naar mijng mening beter, maar met de huidige Android 7-software ben ik grotendeels tevreden. Het door LG aangepaste besturingssysteem werkt zoals verwacht, ziet er visueel goed uit en bevat een aantal handige functies, waaronder een altijd-aan-modus voor het beeldscherm en de mogelijkheid om profielen aan te maken voor verschillende situaties. Zo kun je instellen dat Spotify automatisch opent als je telefoon verbindt maakt met een bluetooth-apparaat, of dat je belsignaal harder gaat als je je huis verlaat.

Conclusie

In vergelijking met de nieuwe Samsung Galaxy Note 8 (999 euro) en Apple iPhone 8 (vanaf 809 euro), is de LG G6 (480 euro) een koopje. Hij kost bijna de helft. Punt is: de G6 kan niet tippen aan deze toestellen, en is beter te vergelijken met de topmodellen van eerder dit jaar. En die zijn net als de G6 ook in prijs gedaald. Zo haal je de Samsung Galaxy S8 momenteel voor 499 euro in huis (na een promotie), een telefoon die op bijna alle fronten beter presteert dan de G6. En de OnePlus 5 biedt voor 499 euro bijna hetzelfde totaalplaatje als de G6, al heeft hij geen voorkantvullend qhd-beeldscherm. Daar staat tegenover dat de OnePlus-smartphone een snellere processor en meer werk- en opslaggeheugen heeft, en vermoedelijk sneller geüpdatet wordt naar Android 8.0 Oreo.

Om een lang verhaal kort te maken: de LG G6 is een half jaar na zijn release niet per se een betere of slechtere smartphone geworden. Het was een goede telefoon en dat is hij nog steeds. Wat wel veranderd is, is de verkoopprijs. Je betaalt nu bijna veertig procent minder voor de G6 dan bij de lancering in april, wat de prijs/kwaliteitsverhouding ten goede komt. Voor minder dan vijfhonderd euro biedt de G6 namelijk een heel degelijk ontwerp met  vernieuwend beeldscherm, rappe hardware, goede camera’s en fijne Android-software.

Maar vergelijk je hem met concurrenten die slechts een paar tientjes meer kosten, dan blijkt de G6 toch op meerdere punten het onderspit te delven. Een minder goed lcd-beeldscherm, oudere processor, minder opslaggeheugen, geen bluetooth 5.0, niet de beste camera’s: de verschillen zijn duidelijk. Maakt dat de G6 een slechte koop? Absoluut niet, voor de huidige prijs is hij een prima koop. Maar zoek je een echte high-end smartphone, dan raden we je een iets duurder maar merkbaar beter model aan.